Expo 2020 Dubai
Expo 2020 Dubai
01.10.2021 - 31.03.2022
Expoziţia Mondială la Dubai (Emiratele Arabe Unite)
Până la începerea expoziției au rămas zile: 0
(CIE "MOLDEXPO" SA)

EXPO 2020 DUBAI în cifre

Republica Moldova la Expoziţia Mondială – Expo 2020 Dubai

 

 

World Expo

  • Expoziția Mondială (EXPO) este cea mai mare și mai veche expoziție internațională;
  • Se organizează o dată la 5 ani cu o durată de 6 luni;
  • Prima expoziție s-a organizat în 1851 la Londra.

 

EXPO 2020 DUBAI în cifre:

  • Din 1 octombrie 2021 până la 31 martie 2022 – perioada expoziției (perioada de desfășurare a fost modificată din cauza pandemiei, inițial planificată pentru 20 octombrie 2020-10 aprilie 2021);
  • 182 zile – durata evenimentului EXPO 2020 Dubai;
  • cca 200 – numărul participanților la EXPO 2020 Dubai, inclusiv state, organizații multilaterale, companii publice și private, instituții de învățământ etc.
  • 192 țări participante;
  • 25 mln. – numărul total de vizitatori așteptați pe parcursul a 6 luni;
  • 70/30 raportul dintre vizitatorii internaționali și domestici;
  • 150,000 – numărul mediu de vizitatori pe zi;
  • 4.38 km.p. suprafața totală a teritoriului Expo 2020 Dubai;
  • 3 zone tematice ale EXPO: Oportunitate, Mobilitate, Dezvoltare Durabilă
  • Tema Expo 2020 Dubai: “Conectarea gândirii, crearea viitorului”.
  • Prima expoziție din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Africa.

 

Republica Moldova la Expo

  • Participă pentru a IV-a oară în Expo (Hannover2000, Shanghai2010, Milano 2015)
  • Pavilion cu suprafața de 213 m.p. ( tipul 3 de participare- pavilion cu asistență din partea Organizatorului Expo)
  • Bugetul proiectului: asistență tehnico- financiară din partea emiriană estimată la 1,1mln. USD, din bugetul de stat au fost alocați 10 865 138,00 lei, grant de la Agenția de investiții pentru acoperirea cheltuielilor de promovare a brandului și imaginii de țară în valoare de 590 012,50 lei;
  • Pavilionul este deschis 7/7 zile a câte 13 ore pe zi;
  • Echipa pavilionului: 12 persoane: Directorul pavilionului, managerul pavilionului și 10 ghizi, care lucrează în ture 3 zile peste 2. 

În Republica Moldova din cadrul Moldexpo este desemnat un coordonator proiect.

Drept Comisarul general al pavilionului Republicii Moldova este numit Ambasadorul RM în EAU;

  • 3 martie 2022 va fi marcată Ziua Națională a Republicii Moldova la Expo 2020 Dubai

 

Participarea la Expo 2020 Dubai este o mare oportunitate pentru Republica Moldova de a arăta ce prezintă țara noastră şi de a promova potențialul nostru real. Moldova nu promite ceea ce nu poate oferi, ci pune în valoare ceea de ce dispune. Moldova este o țară în inima Europei, cu sol foarte bun şi climă care permite de a cultiva fructe și legume cu gust deosebit, de a produce vinuri de renume mondial. Moldova este o ţară cu tradiții autentice, dar care, în același timp, înregistrează succese în unele procese tehnologice de vârf şi este deschisă pentru investiții şi cooperare. Pe aceste aspecte, dar şi altele, se axează conținutul Pavilionului național. Obiectivul participării la Expo este de a releva Moldova în toată frumusețea, inclusiv şi cea ascunsă, de a etala oportunitățile de creștere, pe care aceasta le oferă, şi de a demonstra vizitatorilor ospitalitatea oamenilor noștri. Iar toate aceste elemente împreună să sedimenteze în subconştientul oaspeţilor impresii şi emoţii care să contribuie pe viitor la dorinţa şi decizia de a alege această ţară pentru cooperare și vizitare. Să se pătrundă de ideea că, deși suntem o țară mică, avem multe lucruri de împărtășit cu întreaga lume.

 

Conceptul expozițional al pavilionului Republicii Moldova la Expo 2020 Dubai

 

Republica Moldova se prezintă cu un pavilion, construit de către Organizator. Pavilionul are 2 niveluri: la parter este organizat – spațiul expozițional (suprafață de 213 m.p.). La etaj sunt prevăzute birouri de lucru pentru personalul pavilionului, sala de ședințe și spațiul de depozitare.

Mesajul, pe care îl transmitem la Expo 2020, este: DESCOPERĂ MOLDOVA – Lasă sentimentul să crească în tine și redescoperă ce înseamnă a fi cel mai binevenit oaspete.

Aventura vizitatorului în Pavilionul Republicii Moldova și percepția despre ce prezintă țara noastră începe cu fațada acestuia, care reprezintă un fel de copertă de carte, pe care vizitatorul o va „deschide”, developând ce prezintă ţara, al cărei prag s-a decis să îl treacă.

Panourile din partea inferioară elucidează potențialul uman prin portrete tipice ale moldovenilor, de diferite generații, care reprezintă istoria şi tradițiile noastre, prezentul și viitorul. Oameni obișnuiți, pe care îi întâlnim în fiecare zi pe străzile noastre, în satele noastre, oameni care iubesc și sunt mândri de țara lor. Şi noi afirmăm sus şi tare că, oamenii sunt principala valoare a țării noastre.

Dar elementul pe care se axează conceptul Pavilionului şi întreaga noastră poveste, este brandul de țară și simbolul nostru principal – Pomul vieții. Fragmente din acesta sunt prezente începând cu panourile superioare de pe faţada Pavilionului, a căror misiune este de a atrage atenția vizitatorilor, oferind o perspectivă imediată despre expoziția și activitățile din Pavilion.

La fel, prezentarea țării în interior este construită în jurul Pomului vieții, cu mesajul: ”Fiecare sămânță plantată în solul nostru fertil crește într-un miracol”.

Astfel, construcțiile expoziționale interioare au luat conturul ramurilor ”Pomului vieții”. Fiecare „ramură” este destinată promovării unei oportunități de creștere și are o semnificație specială, povestind despre experiențele și sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova.

La intrarea în Pavilion, fiecare vizitator este întâmpinat cu o proiecție animată pe podea, care înfățișează salutul nostru tradițional „Noroc!”.

Tot la intrare, pe standuri, sunt expuse replici ale covoarelor tradiționale moldovenești (trei scoarțe şi un covor mai mare), cu motive ale Pomului vieții. Completează ideal această zonă colecțiile de broderii și de mărțișoare – simbol al unei tradiţii şi legende inedite, doar pentru Moldova.

Apoi, vizitatorul este ghidat prin zona Craft care începe cu o proiecție pe podea, prezentând una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura moldovenească – opera ”Luceafărul”, interpretată prin arta graficii în nisip.

Tot aici, sunt propuse spre a fi cunoscute mai multe dintre instrumentele noastre muzicale tradiționale: colecții de naiuri și fluiere de diferite mărimi, tobă și cobză. Iar ca activitate interactivă, vizitatorii au posibilitatea de a exersa la țambalul amplasat în această zonă.

De asemenea, fiecare vizitator are șansa de a-și face un selfie purtând costumul nostru tradițional și chiar să încerce să obțină un fir de lână la furca de tors, replica celei folosite acum sute de ani de către moldoveni și încă actuală în unele sate din țară.

Tot aici, prin ia în varianta tradițională și interpretarea modernă a acesteia, este demonstrată continuitatea tradițiilor, firul din trecut spre viitor, dragostea sacră a moldovenilor faţă de moştenirea lor de la străbuni. Prezintă interes şi vestigiile expuse ale portului nostru popular: brâul, opincile, cușma de cârlan și o mânecă a iei cu structura și semnificația elementelor brodate.

Părăsind zona Craft, vizitatorul este condus în zona de expoziții speciale, dedicată uneia dintre cele mai dezvoltate industrii ale noastre – producția de vin.

Ținînd cont de specificul țării gazdă și limitările în promovarea consumului de alcool, această industrie este prezentată prin prisma celor mai cunoscute vinării din ţară, cu legendele și istoriile lor. Podgoriile noastre creează peisaje frumoase, cu crame situate în regiuni fertile. În Zona Vinului, fiecare vizitator poate experimenta procesul de producție a vinului printr-o proiecție animată pe podea, reprezentând zdrobirea strugurilor, așa cum o făceau strămoșii noștri, cu picioarele, în butoaie de lemn.

Mai departe, vizitatorul ajunge în zona Invest, care îl familiarizează cu oportunitățile noastre de investiții, cu poveștile de succes din spatele companiilor care au investit deja sau au creat o afacere în Moldova.

Navigarea prin Pavilion îl conduce pe vizitator în zona Discover, dedicată oamenilor noștri, a căror ospitalitate este remarcată de oaspeții din întreaga lume. Vizitatorii sunt invitați să descopere locurile frumoase care merită vizitate în Moldova și, de asemenea, să experimenteze primul film de animație VR moldovenesc „Aripi”, fiind de asemenea și primul film animat VR din Europa de Est. Filmul „Aripi” a câștigat premii la prestigioase festivaluri internaționale de film „Festival du Film Merveilleux et Imaginaire” din Franța și „International Independent Film Awards” în SUA, plasând Moldova pe hartă ca centru regional de creație și producție.

Mai departe intrăm în zona gustului, spațiul în care vizitatorul este tentat să descopere gusturile specifice Moldovei: cele de fructe și legume proaspete, cultivate în solul nostru fertil, gusturi de mâncăruri tradiționale moldovenești. Toate acestea sunt prezentate într-un film, dar atât de apetisant, încât acționează asupra senzațiilor gustative ale celor ce îl privesc. 

Părăsind expoziția, vizitatorul este invitat să experimenteze primul Teleport între Dubai și Chișinău. Tot aici se regăsește și o zonă foto, transformată în ”Social media moment”. În forma unor sculpturi gigantice, aici sunt expuse fructele ce cresc în Moldova, pe al căror fondal vizitatorii fac poze, trezindu-le curiozitatea să le caute în comerţ şi să le consume.

 

Virtual Expo

A fost lansată varianta virtuală a expoziției, prin care orice utilizator din diferite colțuri ale lumii poate vizita pavilioanele țărilor participante la Expo.

Vizita virtuală a Pavilionului Republicii Moldova https://virtualexpodubai.com/mobility-district/moldova?fbclid=IwAR1O7TFmPxNIuYK5dOimsqqACWGA54whnQGTEXZ4hqsm4ln0shcdDlzhiSo

 

Pagini pe rețele de socialzare:

Facebook https://www.facebook.com/moldovaexpo2020/

Instagram https://www.instagram.com/moldovaexpo2020/?hl=en

 

Cadrul legal

  1. A fost aprobată Hotărârea Guvernului nr.134 din 07.02.2018 prin care s-a creat Comitetul organizatoric și C.I.E ”Moldexpo” S.A. a fost numit în calitate de autoritate națională responsabilă pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Expo 2020Dubai”
  2. A fost desemnat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova acreditat în Emiratele Arabe Unite în calitate de Comisar General al Secţiunii Naţionale a Republicii Moldova prin Hotărârea Guvernului nr. 32 din 22.01.2020.
  3. La 26.11.2018 în or. Dubai, între Republica Moldova şi Biroul de Coordonare al Expoziției a fost semnat Contractul de participare a Republicii Moldova la Expoziția Mondială "Expo2020 Dubai".
  4. La 06.04.2020 Contractul de participare a fost resemnat urmare a modificării condițiilor de participare și alocării din partea emiriană a asistenței tehnico-financiare pentru participare.

Republica Moldova la Expoziţia Mondială – Expo 2020 Dubai

 

 

World Expo

  • Expoziția Mondială (EXPO) este cea mai mare și mai veche expoziție internațională;
  • Se organizează o dată la 5 ani cu o durată de 6 luni;
  • Prima expoziție s-a organizat în 1851 la Londra.

 

EXPO 2020 DUBAI în cifre:

  • Din 1 octombrie 2021 până la 31 martie 2022 – perioada expoziției (perioada de desfășurare a fost modificată din cauza pandemiei, inițial planificată pentru 20 octombrie 2020-10 aprilie 2021);
  • 182 zile – durata evenimentului EXPO 2020 Dubai;
  • cca 200 – numărul participanților la EXPO 2020 Dubai, inclusiv state, organizații multilaterale, companii publice și private, instituții de învățământ etc.
  • 192 țări participante;
  • 25 mln. – numărul total de vizitatori așteptați pe parcursul a 6 luni;
  • 70/30 raportul dintre vizitatorii internaționali și domestici;
  • 150,000 – numărul mediu de vizitatori pe zi;
  • 4.38 km.p. suprafața totală a teritoriului Expo 2020 Dubai;
  • 3 zone tematice ale EXPO: Oportunitate, Mobilitate, Dezvoltare Durabilă
  • Tema Expo 2020 Dubai: “Conectarea gândirii, crearea viitorului”.
  • Prima expoziție din Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est și Africa.

 

Republica Moldova la Expo

  • Participă pentru a IV-a oară în Expo (Hannover2000, Shanghai2010, Milano 2015)
  • Pavilion cu suprafața de 213 m.p. ( tipul 3 de participare- pavilion cu asistență din partea Organizatorului Expo)
  • Bugetul proiectului: asistență tehnico- financiară din partea emiriană estimată la 1,1mln. USD, din bugetul de stat au fost alocați 10 865 138,00 lei, grant de la Agenția de investiții pentru acoperirea cheltuielilor de promovare a brandului și imaginii de țară în valoare de 590 012,50 lei;
  • Pavilionul este deschis 7/7 zile a câte 13 ore pe zi;
  • Echipa pavilionului: 12 persoane: Directorul pavilionului, managerul pavilionului și 10 ghizi, care lucrează în ture 3 zile peste 2. 

În Republica Moldova din cadrul Moldexpo este desemnat un coordonator proiect.

Drept Comisarul general al pavilionului Republicii Moldova este numit Ambasadorul RM în EAU;

  • 3 martie 2022 va fi marcată Ziua Națională a Republicii Moldova la Expo 2020 Dubai

 

Participarea la Expo 2020 Dubai este o mare oportunitate pentru Republica Moldova de a arăta ce prezintă țara noastră şi de a promova potențialul nostru real. Moldova nu promite ceea ce nu poate oferi, ci pune în valoare ceea de ce dispune. Moldova este o țară în inima Europei, cu sol foarte bun şi climă care permite de a cultiva fructe și legume cu gust deosebit, de a produce vinuri de renume mondial. Moldova este o ţară cu tradiții autentice, dar care, în același timp, înregistrează succese în unele procese tehnologice de vârf şi este deschisă pentru investiții şi cooperare. Pe aceste aspecte, dar şi altele, se axează conținutul Pavilionului național. Obiectivul participării la Expo este de a releva Moldova în toată frumusețea, inclusiv şi cea ascunsă, de a etala oportunitățile de creștere, pe care aceasta le oferă, şi de a demonstra vizitatorilor ospitalitatea oamenilor noștri. Iar toate aceste elemente împreună să sedimenteze în subconştientul oaspeţilor impresii şi emoţii care să contribuie pe viitor la dorinţa şi decizia de a alege această ţară pentru cooperare și vizitare. Să se pătrundă de ideea că, deși suntem o țară mică, avem multe lucruri de împărtășit cu întreaga lume.

 

Conceptul expozițional al pavilionului Republicii Moldova la Expo 2020 Dubai

 

Republica Moldova se prezintă cu un pavilion, construit de către Organizator. Pavilionul are 2 niveluri: la parter este organizat – spațiul expozițional (suprafață de 213 m.p.). La etaj sunt prevăzute birouri de lucru pentru personalul pavilionului, sala de ședințe și spațiul de depozitare.

Mesajul, pe care îl transmitem la Expo 2020, este: DESCOPERĂ MOLDOVA – Lasă sentimentul să crească în tine și redescoperă ce înseamnă a fi cel mai binevenit oaspete.

Aventura vizitatorului în Pavilionul Republicii Moldova și percepția despre ce prezintă țara noastră începe cu fațada acestuia, care reprezintă un fel de copertă de carte, pe care vizitatorul o va „deschide”, developând ce prezintă ţara, al cărei prag s-a decis să îl treacă.

Panourile din partea inferioară elucidează potențialul uman prin portrete tipice ale moldovenilor, de diferite generații, care reprezintă istoria şi tradițiile noastre, prezentul și viitorul. Oameni obișnuiți, pe care îi întâlnim în fiecare zi pe străzile noastre, în satele noastre, oameni care iubesc și sunt mândri de țara lor. Şi noi afirmăm sus şi tare că, oamenii sunt principala valoare a țării noastre.

Dar elementul pe care se axează conceptul Pavilionului şi întreaga noastră poveste, este brandul de țară și simbolul nostru principal – Pomul vieții. Fragmente din acesta sunt prezente începând cu panourile superioare de pe faţada Pavilionului, a căror misiune este de a atrage atenția vizitatorilor, oferind o perspectivă imediată despre expoziția și activitățile din Pavilion.

La fel, prezentarea țării în interior este construită în jurul Pomului vieții, cu mesajul: ”Fiecare sămânță plantată în solul nostru fertil crește într-un miracol”.

Astfel, construcțiile expoziționale interioare au luat conturul ramurilor ”Pomului vieții”. Fiecare „ramură” este destinată promovării unei oportunități de creștere și are o semnificație specială, povestind despre experiențele și sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova.

La intrarea în Pavilion, fiecare vizitator este întâmpinat cu o proiecție animată pe podea, care înfățișează salutul nostru tradițional „Noroc!”.

Tot la intrare, pe standuri, sunt expuse replici ale covoarelor tradiționale moldovenești (trei scoarțe şi un covor mai mare), cu motive ale Pomului vieții. Completează ideal această zonă colecțiile de broderii și de mărțișoare – simbol al unei tradiţii şi legende inedite, doar pentru Moldova.

Apoi, vizitatorul este ghidat prin zona Craft care începe cu o proiecție pe podea, prezentând una dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura moldovenească – opera ”Luceafărul”, interpretată prin arta graficii în nisip.

Tot aici, sunt propuse spre a fi cunoscute mai multe dintre instrumentele noastre muzicale tradiționale: colecții de naiuri și fluiere de diferite mărimi, tobă și cobză. Iar ca activitate interactivă, vizitatorii au posibilitatea de a exersa la țambalul amplasat în această zonă.

De asemenea, fiecare vizitator are șansa de a-și face un selfie purtând costumul nostru tradițional și chiar să încerce să obțină un fir de lână la furca de tors, replica celei folosite acum sute de ani de către moldoveni și încă actuală în unele sate din țară.

Tot aici, prin ia în varianta tradițională și interpretarea modernă a acesteia, este demonstrată continuitatea tradițiilor, firul din trecut spre viitor, dragostea sacră a moldovenilor faţă de moştenirea lor de la străbuni. Prezintă interes şi vestigiile expuse ale portului nostru popular: brâul, opincile, cușma de cârlan și o mânecă a iei cu structura și semnificația elementelor brodate.

Părăsind zona Craft, vizitatorul este condus în zona de expoziții speciale, dedicată uneia dintre cele mai dezvoltate industrii ale noastre – producția de vin.

Ținînd cont de specificul țării gazdă și limitările în promovarea consumului de alcool, această industrie este prezentată prin prisma celor mai cunoscute vinării din ţară, cu legendele și istoriile lor. Podgoriile noastre creează peisaje frumoase, cu crame situate în regiuni fertile. În Zona Vinului, fiecare vizitator poate experimenta procesul de producție a vinului printr-o proiecție animată pe podea, reprezentând zdrobirea strugurilor, așa cum o făceau strămoșii noștri, cu picioarele, în butoaie de lemn.

Mai departe, vizitatorul ajunge în zona Invest, care îl familiarizează cu oportunitățile noastre de investiții, cu poveștile de succes din spatele companiilor care au investit deja sau au creat o afacere în Moldova.

Navigarea prin Pavilion îl conduce pe vizitator în zona Discover, dedicată oamenilor noștri, a căror ospitalitate este remarcată de oaspeții din întreaga lume. Vizitatorii sunt invitați să descopere locurile frumoase care merită vizitate în Moldova și, de asemenea, să experimenteze primul film de animație VR moldovenesc „Aripi”, fiind de asemenea și primul film animat VR din Europa de Est. Filmul „Aripi” a câștigat premii la prestigioase festivaluri internaționale de film „Festival du Film Merveilleux et Imaginaire” din Franța și „International Independent Film Awards” în SUA, plasând Moldova pe hartă ca centru regional de creație și producție.

Mai departe intrăm în zona gustului, spațiul în care vizitatorul este tentat să descopere gusturile specifice Moldovei: cele de fructe și legume proaspete, cultivate în solul nostru fertil, gusturi de mâncăruri tradiționale moldovenești. Toate acestea sunt prezentate într-un film, dar atât de apetisant, încât acționează asupra senzațiilor gustative ale celor ce îl privesc. 

Părăsind expoziția, vizitatorul este invitat să experimenteze primul Teleport între Dubai și Chișinău. Tot aici se regăsește și o zonă foto, transformată în ”Social media moment”. În forma unor sculpturi gigantice, aici sunt expuse fructele ce cresc în Moldova, pe al căror fondal vizitatorii fac poze, trezindu-le curiozitatea să le caute în comerţ şi să le consume.

 

Virtual Expo

A fost lansată varianta virtuală a expoziției, prin care orice utilizator din diferite colțuri ale lumii poate vizita pavilioanele țărilor participante la Expo.

Vizita virtuală a Pavilionului Republicii Moldova https://virtualexpodubai.com/mobility-district/moldova?fbclid=IwAR1O7TFmPxNIuYK5dOimsqqACWGA54whnQGTEXZ4hqsm4ln0shcdDlzhiSo

 

Pagini pe rețele de socialzare:

Facebook https://www.facebook.com/moldovaexpo2020/

Instagram https://www.instagram.com/moldovaexpo2020/?hl=en

 

Cadrul legal

  1. A fost aprobată Hotărârea Guvernului nr.134 din 07.02.2018 prin care s-a creat Comitetul organizatoric și C.I.E ”Moldexpo” S.A. a fost numit în calitate de autoritate națională responsabilă pentru participarea Republicii Moldova la Expoziția Mondială „Expo 2020Dubai”
  2. A fost desemnat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova acreditat în Emiratele Arabe Unite în calitate de Comisar General al Secţiunii Naţionale a Republicii Moldova prin Hotărârea Guvernului nr. 32 din 22.01.2020.
  3. La 26.11.2018 în or. Dubai, între Republica Moldova şi Biroul de Coordonare al Expoziției a fost semnat Contractul de participare a Republicii Moldova la Expoziția Mondială "Expo2020 Dubai".
  4. La 06.04.2020 Contractul de participare a fost resemnat urmare a modificării condițiilor de participare și alocării din partea emiriană a asistenței tehnico-financiare pentru participare.